piątek, 2 stycznia 2015

Tarta z kremem czekoladowym


Na początku należy połączyć zimne masło z mąką pszenną i cukrem pudrem, najlepiej sprawdzi się malakser lub blender, które w 15 sekund wymieszają wszystkie składniki.
W przypadku, jeśli pojemnik blendera nie mieści wszystkich składników, wystarczy połączyć tylko masło z mąką, z kolei cukier wymieszać już na stolnicy przed dodaniem jajka.

Ze składników uformować górkę i wbić lekko rozbełtane żółtko.

Jeśli ciasto nie chcę się sklejać, polecam dodać  1-2 łyżki zimnej wody i odrobinę mąki.

Ciasto przed jego użyciem należy owinąć plastikową folią i chłodzić w lodówce przez około 30 minut.

W tym czasie możemy przygotować formę do wypieku.
W tym celu należy wysmarować ją masłem oraz oprószyć lekko mąką.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 0,5-1 cm.
Najbezpieczniej jest przenosić rozwałkowane ciasto do formy owinięte wokół wałka.
Ciasto luźno rozwijać z wałka, nie należy go naciągać. 

Przed pieczeniem włożyć ciasto do lodówki na 10 minut.
Aby umożliwić wydostanie się pary podczas pieczenia, należy wykonać w cieście ( na dnie ) nakłucia przy pomocy widelca.

Podpieczenie ciasta zapobiega jego rozmiękczeniu po dodaniu nadzienia, szczególnie wtedy jeśli nadzienie jest płynne.
Aby temu zapobiec kruche ciasto należy podpiec metodą określaną ,, pieczenia na ślepo,,
Polega ona na wyłożeniu ciasta papierem do pieczenia i jego obciążeniu, zazwyczaj ryżem.
Dzięki temu ciasto nie podniesie się od dnia i zachowa swój kształt.
Kruche ciasto podpiekamy 15 minut w 180 stopniach (góra-dół) z obciążeniem.
Następnie należy zdjąć obciążenie i piec około 10 minut.

W między czasie możemy zabrać się za nadzienie :)


100 ml zimnego mleka odlać i wymieszać z żółtkami, skrobią kukurydzianą i kakao.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym i masłem.
Mleko z żółtkami i skrobią wlać na wrzące mleko, intensywnie mieszając trzepaczką.
Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż krem nabierze odpowiedniej konsystencji.

Gdy ciasto kruche już przestygnie, gotowy krem przekładamy na ciasto.
Wkładamy do lodówki na około 5-6 godzin, aby krem zgęstniał.


SMACZNEGO !





7 komentarzy:

  1. mmmm. cóż mogę napisać. chyba tylko tyle, że taka tarta jest przepyszna. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, a przy tym łatwa w przygotowaniu :) Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  2. Mniam <3 a przepis na kruche ciasto to muszę ukraść, bo mi zawsze coś się zepsuje...

    www.sagneska.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mi tez :D ale troche cierpliwosci i jakos ostatnio wychodzi:) Praktyka czyni mistrza.Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  3. Mmm, wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czekolada w każdej postaci to coś dla mnie :) tarta jest pyszna walczyłam o każdy kawałek :)

    OdpowiedzUsuń