sobota, 17 stycznia 2015

Szwedzkie klopsiki z sosem żurawinowym, ryż z selerem i szpinakiem.


Ostrożnie odkrój guzowatą dolną część selera, obierz go i pokrój w kostkę o boku 1 cm.
Włóż selera do szerokiego garnka i wlej łyżkę oliwy, wsyp szczyptę soli i pieprzu oraz tymianek i wlej około 1 łyżki wody.
Przykryj garnek, zwiększ ogień do dużego i duś selera, regularnie mieszając.
Do małego garnka wsyp ryż, zalej 2 kubkami wrzątku, wsyp szczyptę soli i przykryj.


Do miski włóż mięso mielone, wsyp szczyptę soli i pieprzu oraz drobno posiekanego koperku, po czym czystymi rękami dobrze wszystko wymieszaj i ugnieć.
Podziel masę mięsną na 4 części i zwilżonymi dłońmi szybko uformuj z każdej 5 kulek.
Wlej 1 łyżkę oliwy na gorąca patelnię, połóż na niej klopsiki, regularnie wstrząsając patelnią, aż się przyrumienią dodając szczyptę kminku.

Do garnka z selerem dodaj szpinak, a następnie ugotowany ryż i dopraw całość do smaku.
Do klopsików dodaj żurawinę i śmietanę oraz trochę wody i gotuj zawartość na wolnym ogniu przez kilka minut.


SMACZNEGO! 

Przepis z książki ,, 15 minut w kuchni" Jamie Oliver 

3 komentarze:

  1. A flambirowanie alkoholoem po usmażeniu klopsików ? Czytam w tej chwili już 4 wersję - żadna nie jest podana tak jak naprawdę robił Jamie ,a powołujecie się na Jego przepis.... Co Wy macie z tym urozmaicaniem/skracaniem/zastępowaniem ?!

    OdpowiedzUsuń
  2. A flambirowanie alkoholoem po usmażeniu klopsików ? Czytam w tej chwili już 4 wersję - żadna nie jest podana tak jak naprawdę robił Jamie ,a powołujecie się na Jego przepis.... Co Wy macie z tym urozmaicaniem/skracaniem/zastępowaniem ?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grzegorz, kazdy robi wedle swojego uznania.
      Jak mam flambirować jak okap mam tuż nad kuchenką, a obok szafki ? ;)
      i skoro ,,skróciłam,, przepis to upoważnia mnie, aby był autorski ? Nie sądze :)
      Pozdrawiam

      Usuń