czwartek, 12 lutego 2015

Risotto pomidorowe z serkiem mascarpone


Posiekaj cebulę i czosnek, połowę przysmaż na głębokiej patelni na odrobinie oliwy i po chwili dodaj do niej pomidory i zioła.

Całość zagotuj.

Drugą połowę posiekanego czosnku i cebuli przysmaż w garnku o grubym dnie na łyżce masła.
Dorzuć ryż i smaż przez minutę.

Do przysmażonego ryżu dodaj chochlę bulionu.
Gdy wywar zostanie wchłonięty, dodaj kolejną chochlę, czynność powtarzaj.

Gdy ryż już będzie prawie gotowy (zajmie to około 15-17 minut) dodaj sos pomidorowy, wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut.

Tuż przed podaniem dodaj sery mascarpone i grana padano (można zastąpić cheddarem).


SMACZNEGO !

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie i kremowo :) Dawno już nie robiłam risotto i muszę zrobić w najbliższych dniach, bo aż się na nie głodna zrobiłam patrząc na Twoje zdjęcia (choć dopiero co zjadłam bogatą kolację :P)

    OdpowiedzUsuń