piątek, 12 grudnia 2014

Kurczak po grecku, kuskus z warzywami i tzatziki - przepis Jamie Oliver


Do miski wsyp kuskus, zalej wrzątkiem całość, posól i przykryj na 4 minuty.
Na dużym arkuszu papieru do pieczenia obtocz kurczaka w soli, pieprzu, oregano, zielu angielskim i drobno startej skórce cytrynowej.
Przykryj mięso papierem i rozbij wałkiem do ciasta na grubość 1,5 cm.
Smaż kurczaka na złoto na patelni z 2 łyżkami oliwy z oliwek, aż będzie gotowy w środku (3-4 minuty z każdej strony).

Na grubej tarce czworobocznej zetrzyj drobno ogórka.
Posyp go sporą szczyptą soli, po czym porządnie wyciśnij i ugnieć czystymi rękami, żeby odcisnąć wodę .
Przełóż ogórka do miski i dolej jogurtu i sok z 1/2 cytryny, dopraw szczyptą pieprzu, wsyp drobno posiekaną miętę i wymieszaj całość.

Włóż do malaksera (może być również blender) papryki, dymki oraz koperek i wszystko drobno posiekaj.
Posiekane warzywa rozsyp na dużej tacy lub desce.

Do warzyw dodaj groszek zielony (jeśli używasz mrożonego, najpierw kilka minut blanszuj go we wrzątku) skrop całość sokiem z otartej cytryny i 2 łyżkami oliwy.

Spulchnij kuskus widelcem i posyp nim warzywa, wszystko wymieszaj i dopraw do smaku.
Przełóż usmażonego kurczaka na deskę, pokrój go w plasterki i ułóż na kuskusie.
Posyp dane pokruszoną fetą i podawaj z tzatzikami. 


SMACZNEGO !

3 komentarze: