Do miski wsyp kuskus, zalej wrzątkiem całość, posól i przykryj na 4 minuty.
Na dużym arkuszu papieru do pieczenia obtocz kurczaka w soli, pieprzu, oregano, zielu angielskim i drobno startej skórce cytrynowej.
Przykryj mięso papierem i rozbij wałkiem do ciasta na grubość 1,5 cm.
Smaż kurczaka na złoto na patelni z 2 łyżkami oliwy z oliwek, aż będzie gotowy w środku (3-4 minuty z każdej strony).
Na grubej tarce czworobocznej zetrzyj drobno ogórka.
Posyp go sporą szczyptą soli, po czym porządnie wyciśnij i ugnieć czystymi rękami, żeby odcisnąć wodę .
Przełóż ogórka do miski i dolej jogurtu i sok z 1/2 cytryny, dopraw szczyptą pieprzu, wsyp drobno posiekaną miętę i wymieszaj całość.
Włóż do malaksera (może być również blender) papryki, dymki oraz koperek i wszystko drobno posiekaj.
Posiekane warzywa rozsyp na dużej tacy lub desce.
Do warzyw dodaj groszek zielony (jeśli używasz mrożonego, najpierw kilka minut blanszuj go we wrzątku) skrop całość sokiem z otartej cytryny i 2 łyżkami oliwy.
Spulchnij kuskus widelcem i posyp nim warzywa, wszystko wymieszaj i dopraw do smaku.
Przełóż usmażonego kurczaka na deskę, pokrój go w plasterki i ułóż na kuskusie.
Posyp dane pokruszoną fetą i podawaj z tzatzikami.
SMACZNEGO !
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam! jest super :)
OdpowiedzUsuńAneta
Oo bardzo mi miło :) Dziękuje!!
OdpowiedzUsuń