piątek, 19 grudnia 2014

Zupa ziemniaczana z łososiem

Por myjemy i  kroimy w półplasterki. 
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy por do zeszklenia. 
Przekładamy go do większego garnka, dodajemy 6 szklanek wody oraz liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia.
W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i dodajemy do gotującej się wody. 
Zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut.
Filety z łososia kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. 
Gotujemy kolejne 5 minut, a następnie dodajemy śmietanę, mąkę ziemniaczaną i podgrzewamy jeszcze przez chwilę. 
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Przekładamy do miseczek i dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Cytrynę kroimy na cząstki i podajemy jako dodatek do zupy na osobnym talerzyku. 
Można nią skropić zupę do smaku.
Przepis z Kuchnia Lidla :)
SMACZNEGO !

4 komentarze:

  1. uwielbiam tą zupę. nigdy jej nie robiłam, ale jakiś czas temu miałam okazję jeść u znajomych. pycha : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Robi się szybko i przyjemnie, zatem polecam ! A w smaku faktycznie pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm <3 no trzeba zrobić nie ma innej opcji!

    www.sagneska.pl

    OdpowiedzUsuń