niedziela, 30 listopada 2014

Zapiekanka z kurczaka ,,Bij i Wiej" według Jamiego Olivera

Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Pokrój pomidory na ćwiartki i włóż je do dużego naczynia do zapiekania lub do brytfanki (około 25x30 cm).
Obierz cebule i pokrój na duże łódeczki.
Usuń gniazda nasienne z papryki i grubo pokrój.
Włóż cebulę, paprykę i udka do naczynia z pomidorami.

Zmiażdż nieobrane ząbki czosnku tylną częścią noża i dodaj je do brytfanki.
Posyp wszystko papryką i łyżką tymianku, polej 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz 2 łyżkami octu balsamicznego i posyp solą i pieprzem.

Przemieszaj całość, żeby składniki pokryły się przyprawami i rozłóż je równomiernie w brytfance tak, żeby kurczak nie był przykryty warzywami.

Piecz całość około 1 godziny, kilka razy przewracając składniki i polewając je sokami z brytfanki, aż kurczak ze złoci się z wierzchu i upiecze w środku.

Podawaj danie z pyszną zieloną sałatą i bagietką z chrupiącą skórką do wycierania sosu :)


SMACZNEGO !

2 komentarze: