sobota, 6 grudnia 2014

Kokardki zapiekane pod beszamelem przepis Anna Starmach


Piekarnik rozgrzej do 200 st.C.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, powinien być lekko twardy.
Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj i przysmaż na głębokiej patelni na odrobinie oliwy.
Po chwili dołóż mięso i smaż ok. 7 minut, aż zmieni kolor.
Dodaj przecier pomidorowy, 
Całość dopraw do smaku przyprawami.

Teraz zrób sos beszamelowy

W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj.
Następnie bardzo powoli wlewaj mleko i mieszaj cały czas rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Makaron układaj w dwóch warstwach w naczyniu żaroodpornym.
Najpierw na dno naczynia wlej 4-5 łyżki sosu beszamelowego i włóż połowę makaronu.
Przykryj go połową sosu z mięsem i połową pozostałego makaronu.
Polej resztą sosu z mięsem, a na wierzch sosem beszamelowym.
Wierzchnią warstwę posyp serem.
Zapiekaj w piekarniku około 20 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz