niedziela, 23 listopada 2014

Cannelloni ze szpinakiem


Obierz cebulę i posiekaj, następnie podsmaż ją na oliwie z oliwek.
Dodaj rozmrożony szpinak i podlej połową szklanki wody.
Kiedy woda ze szpinaku odparuje, dodaj jajko i zmiażdżony ząbek czosnku - wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Całość jeszcze chwile podgotuje około 5 minut.
Następnie dopraw solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
Gotowy szpinak odstaw do wystygnięcia :)

W międzyczasie przygotuj 

SOS BESZAMELOWY:

  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 500ml mleka 3,2 %

Na małym ogniu w głębokiej patelni roztopić masło, dodać mąkę i ciągle mieszając, aby powstała zasmażka.
Następnie stopniowo wlewać mleko, dokładnie i energicznie mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie gładki.

Rurki układaj w naczyniu żaroodpornym wcześniej wysmarowanym odrobinę masłem i sosem beszamelowym.
Po ułożeniu rurek w naczyniu zalej wszystko sosem, jeżeli zostało Ci trochę szpinaku śmiało możesz go połączyć z sosem.
Na koniec posyp wierzch startym serem, aby się ładnie zarumieniło :)
Całość zapiekaj około 30-40 min w piekarniku nastawionym na 190 stopni Celsjusza  ( termoobieg )
210 stopni Celsjusza ( bez termoobiegu).

SMACZNEGO ! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz