Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st.C.
Ryż ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu.
Pomidory umyj i przekrój na pół, cebulę obierz i pokrój w piórka.
Ułóż je w żaroodpornym naczyniu.
Dodaj obrane ząbki czosnku.
Wszystko skrop oliwą, dodaj pół pęczka posiekanej bazylii, sól oraz pieprz.
Piecz przez 45 minut w piekarniku.
Po tym czasie warzywa przełóż do garnka, zmiksuj blenderem na gładki krem.
Dodaj bulion i zagotuj.
Filer z kurczaka pokrój w drobną kostkę i obtocz słodką papryką.
Wrzuć do gotującej się zupy i podgrzewaj jeszcze około 10 minut.
Zupę podawaj z ryżem i świeżą bazylią.
SMACZNEGO !
Przepis z książki Anny Starmach ,,Lekkość'
Pyszna ,mmmm...
OdpowiedzUsuńi do tego dietetyczne ;)
UsuńAż mi się jeść zachciało :) Chyba przeniosę się tu na stałe, ja skorzystam (odpadnie mi ciągłe myślenie "co ugotować") i moja rodzina również (będą jadać ciekawe potrawy). Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAleż zgłodniałam, patrząc na listę składników to kupuję tę zupę w ciemno!
OdpowiedzUsuń