czwartek, 9 kwietnia 2015

Zupa z pieczonych pomidorów z kurczakiem


Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st.C.
Ryż ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu.
Pomidory umyj i przekrój na pół, cebulę obierz i pokrój w piórka.
Ułóż je w żaroodpornym naczyniu.
Dodaj obrane ząbki czosnku.
Wszystko skrop oliwą, dodaj pół pęczka posiekanej bazylii, sól oraz pieprz.


Piecz przez 45 minut w piekarniku.
Po tym czasie warzywa przełóż do garnka, zmiksuj blenderem na gładki krem.
Dodaj bulion i zagotuj.
Filer z kurczaka pokrój w drobną kostkę i obtocz słodką papryką.
Wrzuć do gotującej się zupy i podgrzewaj jeszcze około 10 minut.
Zupę podawaj z ryżem i świeżą bazylią.


SMACZNEGO !

Przepis z książki Anny Starmach ,,Lekkość'

4 komentarze:

  1. Aż mi się jeść zachciało :) Chyba przeniosę się tu na stałe, ja skorzystam (odpadnie mi ciągłe myślenie "co ugotować") i moja rodzina również (będą jadać ciekawe potrawy). Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ zgłodniałam, patrząc na listę składników to kupuję tę zupę w ciemno!

    OdpowiedzUsuń