Obierz i drobno posiekaj cebule.
Włóż je do dużego garnka na małym ogniu z 1-2 łyżkami oliwy i duś około 15 minut, żeby zmiękły, ale nie przyrumieniły się.
Dodaj ryż i mieszaj całość kilka minut, po czym zwiększ ogień do dużego i wlej chochlę bulionu.
Poczekaj, aż ryż zaskwierczy, po czym zmniejsz ogień i gotuj całość na wolnym ogniu, aż bulion odparuje.
W ten sposób stopniowo wykorzystaj cały wywar, regularnie mieszając ryż.
Powinno to zająć łącznie 16 minut.
Na dużym arkuszu papieru do pieczenia obtocz piersi z kurczaka w szczypcie soli, pieprzu i szałwii.
Złóż papier przykrywając mięso i rozpłaszcz piersi wałkiem do ciasta do grubości około 1,5 cm.
Postaw patelnię do grillowania na dużym ogniu, żeby mocno się rozgrzała.
Opiekaj piersi z kurczaka na patelni około 4-5 minut z każdej strony,
Do risotto dodaj mrożony groszek i gotuj całość jeszcze kilka minut.
Rozrzedź danie niewielką ilością bulionu, aby miało lejącą konsystencję.
Dodaj masło i większość startego sera.
Starannie dopraw risotto solą i pieprzem, zdejmij je z ognia, przykryj i zostaw na 2 minuty, po czym dobrze wymieszaj.
Porady:
SMACZNEGO!
Uwielbiam risotto, szczególnie z owocami morza :)
OdpowiedzUsuńBędę musiała wypróbować, tylko nie z krewetkami :)
Usuń