Szpinak przesmaż na łyżce masła, odsącz z nadmiaru wody i jeśli jest w liściach, rozdrobnij za pomocą blendera.
Wymieszaj go z serem, mąką, jajkiem, solą i pieprzem.
Powstałe ciasto wyrabiaj, aż będzie elastyczne.
Lep z niego cienkie wałeczki i krój je ukośnie na małe kawałki.
Kluseczki wrzuć do osolonej, wrzącej wody i gotuj około 3-5 min od momentu wypłynięcia.
Po ugotowaniu ułóż je na sitku i odsącz z nadmiaru wody.
Na głębokiej patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj posiekany czosnek, a po chwili kluseczki - smaż je na złoty kolor.
Wtedy dodaj pokrojone pomidorki i liście szpinaku, smaż wszystko przez 2 minuty.
Tuż przed podaniem posyp kluseczki pokruszonym serem pleśniowym.
Przepis pochodzi z książki Anny Starmach
SMACZNEGO!
Świetnie, podałaś je niemal identycznie jak w ksiązce. :)
OdpowiedzUsuńtrochę moim brakuje, ale dziękuje :)
Usuń