Cebule obierz, przekrój na pół, pokrój w cienkie plasterki i włóż do garnka z 2 łyżkami oliwy.
Wkrusz kostkę rosołową, wsyp szczyptę soli i pieprzu oraz tymianek i dodaj 2 nieobrane ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
Oderwij nóżki małych pieczarek, ułóż kapelusze na patelni do grillowania i przypiecz z obu stron.
Porwij pieczarki portabello oraz nóżki małych pieczarek, wrzuć je do garnka z cebulą i wsyp ryż.
Podsmaż całość kilka minut, po czym zalej litrem wrzątku i przykryj.
Przekrój ciabaty, połóż je na patelni z pieczarkami i opiecz z obu stron.
Natrzyj grzanki przekrojonym na pół ząbkiem czosnku.
Jabłka pokrój w zapałkę i przemieszaj z grubo pokrojoną natką pietruszki oraz odrobiną soku z cytryny.
Ułóż kapelusze małych pieczarek na grzankach, posyp je startym serem i orzechami, włóż pod grill i zapiekaj około 2 minut, aż się ser stopi.
Blenderem ręcznym zmiksuj zupę do konsystencji, jaka ci odpowiada, dopraw ją do smaku i wmieszaj do niej śmietanę oraz oliwę truflową.
Posyp grzanki jabłkiem i natka i podawaj razem z zupą.
SMACZNEGO !
Przepis z książki ,,15 minut w kuchni" Jamie Oliver
Ale to wygląda... zjadłabym z chęcią :)
OdpowiedzUsuń