poniedziałek, 24 listopada 2014

Wariacja na temat tymianku, czyli tymiankowe pulpety z marchewką posypaną tymiankiem i ziemniaczki


Mięso mielone przekładamy do miski, następnie doprawiamy dość intensywnie tymianek, solą i pieprzem.
Dodajemy 2 łyżki bułki tartej, jajko i odrobinę zimnej wody.
Całość dopieszczamy porządnym ugnieceniem, mieszamy, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą.
Formujemy małe pulpety.
Marchewkę kroimy w drobną kosteczkę, następnie gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut.
Następnie ugotowaną i przestudzoną marchewkę wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnie z olejem rzepakowym.
Doprawiamy ją tymianek i odrobiną pieprzu, smażymy około 10 minut.


Pulpety również lądują na patelnie i smażymy je z każdej strony po 6-8 minut.
Pod koniec smażenia obsypać je tymiankiem.

Jak przygotowuje się ziemniaki, chyba nie muszę wam tłumaczyć :)

2 komentarze: