Na początku zabieramy się za zrobienie domowego kremu waniliowego.
100 ml zimnego mleka odlać i wymieszać z żółtkami i skrobią kukurydzianą.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym i masłem.
Mleko z żółtkami i skrobią wlać na wrzące mleko, intensywnie mieszając trzepaczką.
Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż krem nabierze odpowiedniej konsystencji.
Odstawić do wystygnięcia.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C.
Gotowe opakowanie ciasta francuskiego dzielimy na pół.
Na każdej połówce nakładamy krem i dokładnie sklepiamy ze sobą ciasto (można użyć widelca).
Gotowe ciasto smarujemy białkiem i do rozgrzanego piekarnika na około 15-20 minut.
Pieczemy do momentu, aż się zarumienią.
Na słodkie śniadanie w sam raz :)
Pycha!
OdpowiedzUsuń