Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry.
Przekładamy do rondla o grubym dnie.
Wlewamy mleko, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Dodajemy liść laurowy i powoli zagotowujemy, uważając, by mleko nie wykipiało.
Trzymamy na malutkim ogniu przez 15 min, by wywar tylko mrugał, a mleko zgęstniało.
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem.
Posypujemy drobno posiekanym czosnkiem,
Przekładamy łyżką cedzakową ziemniaki.
Zalewamy mlekiem tak, by nie przykryć całkowicie ziemniaków.
Przykryte naczynie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
Pieczemy około 50 minut by ziemniaki wchłonęły mleko i się zarumieniły.
Pęta kiełbasy nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Wkładamy pęta kiełbasy i rumienimy szybko z obu stron.
Wlewamy wino, dodajemy tymianek i dusimy pod przykryciem około 10 min.
Gdy wino odparuje, rumienimy ponownie.
Podajemy z gotową zapiekanką.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz